BUNYOLA
Jardins senyorials

Bunyola històricament ha estat el vincle entre Ciutat i la Serra. Hi convergeixen camins ancestrals de Sóller, Orient, Valldemossa i Palma. Les muntanyes han estat devesa de caça reial i proveïdores de fusta, carbó, pedra o neu. Extensions olivareres o ramaderes  de finques importants com Alfàbia, Biniforani, s’Alqueria d’Avall, es Cocons, Raixa, Son Amar o Son Muntaner, augmentaren les grans fortunes nobiliàries. L’arquitectura de les cases, els  horts i els jardins monumentals expliquen la unió fructífera entre els usos econòmics i les residències d’esbarjo que es desenvoluparen durant l’època moderna a les possessions.

Escala de Raixa

Detalle de la escalinata de Raixa (Vicenç Sastre)

Raixa i Alfàbia

L’alqueria d’origen islàmic, Raixa (1), és un bé d’interès cultural de propietat pública i un centre d’interpretació de la Serra. Es bastí a l’entrada de la vall de Raixa, on es desenvolupà un sistema hidràulic complex que inclou un dels safareigs més grans de Mallorca. L’esplendor passada de la possessió es deu a la figura del cardenal Antoni Despuig, qui al segle XVII la volgué transformar en una vil·la italiana envoltada de jardins com el dels tarongers, el de la galeria o el de l’hort. Conserva una graonada espectacular amb escultures.

Alfàbia (2), situada a la confluència dels comellars de Biniforani i es Verger, es nodreix de l’aigua de les fonts des Verger, de na Rupit i d’Alfàbia, que movien molins fariners. L’alqueria islàmica és l’origen de la gran possessió dels segles XVII i XVIII. Al jardí, declarat bé d’interès cultural, hi ha fonts, passejos, pèrgoles amb hídries i aljubs amb arbres i horts, en un marc d’arquitectura barroca.

Jardí d'Alfàbia

Jardín de Alfàbia (Vicenç Sastre)

Orient

Encara que podria ser d’origen islàmic, Aurient apareix documentat als segles XIII i XIV. Declarat conjunt històric (BIC), el llogaret s’estén per un turó situat estratègicament al bell mig de la vall d’Orient. A l’entrada per la carretera des d’Alaró (MA-2100), hi ha les cases de Cals Reis (1), amb una clastra tancada que conserva una tafona vella. Just darrere, es descobreixen la font, els rentadors i una creu de terme.

Dalt de la costa empinada, hi ha la placeta de Sant Jordi dominada per l’església (2). D’aquí surten carrerons amb arquitectura rústica. Després d’un temps de decadència, ha esdevingut un llogaret residencial. Al costat de l’església, hi ha l’antiga possessió de Son Palou, amb una tafona restaurada. La variant 221-G connecta amb el castell i el poble d’Alaró, al qual també es pot arribar pel pas de s’Escaleta. Així mateix, pel camí de Coanegra, es pot arribar a Santa Maria.

Orient

Orient (Agustí Torres)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Orient
Jardí d'Alfàbia
Escala de Raixa
22_orient
21_bunyola

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Orient
Bunyola: Orient Encara que podria ser d’origen islàmic, Aurient apareix documentat als segles XIII i XIV. Veure Ruta
Veure Ruta
Jardí d'Alfàbia
Bunyola: Raixa i Alfàbia L’alqueria d’origen islàmic, Raixa (1), és un bé d’interès cultural de propietat pública i un centre d’interpretació de la Serra. Veure Ruta