CALVIÀ
El món de les possessions

Després de la Conquesta, es repoblaren les terres que li havien pertocat al bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou. En temps del rei Sanç, s’hi establí la cort del pariatge. 

En un terme de terres magres i eixutes, l’explotació intensa dels recursos naturals a les valls interiors i la muntanya ha deixat una empremta forta en el paisatge. Arreu trobam rotes, camins, pous, tancats, barraques i clapers entre les possessions, grans i riques, que presideixen encara les terres més productives. 

Als nuclis de Calvià i des Capdellà és on hi ha els exemples més clars de l’evolució de l’ocupació humana, que en altres indrets del terme l’explotació turística ha esvaït. 

Molins de Galatzó

Molinos de Galatzó (M. A. Escanelles)

La vila i el camí vell de Galilea

A la cruïlla dels camins d’Andratx, Santa Ponça, Bendinat i Puigpunyent, hi ha l’església de Sant Joan Baptista (1). Des del carrer Major, es pot pujar pel carrer de sa Capelleta (2), on hi ha l’oratori i la creu, cap al carrer de Son Mir. El vial asfaltat s’endinsa cap a la vall Negra, contrada d’antiga ocupació humana. El traçat antic del camí vell de Galilea segueix tot dret en sentit nord, cap a Son Font. Dins sa Coma, es conserva la canaleta i l’aljub del pou Nou (3), alimentat per la font de la Vila. Ambdós constitueixen bones mostres d’arquitectura popular. 

Després de travessar l’espai urbanitzat de Son Font i alguns espais agrícoles, el camí ascendeix fins a sa Plana, a tocar del puig de na Bauçana, amb alguns trams empedrats i unes vistes magnífiques, i connecta amb el coll des Molí de Vent (Ma-1032), prop de Galilea. 

Pou Nou

Pou Nou (Vicenç Sastre)

Es Capdellà i finca pública de Galatzó

El poble s’originà a final del segle XVII, quan alguns jornalers s’establiren en les possessions pròximes a la cruïlla dels camins de Peguera, d’Andratx-Calvià, i de Galatzó. Pel darrer camí, passant pel coll Gomà, s’arriba a la vall i les cases de Galatzó (1). En el segle XVIII foren del Comte Mal, Ramon Safortesa, que, segons la llegenda, encara s’hi apareix sobre un cavall negre per redimir-se. A la gran façana decorada amb pedrolí hi destaquen el portal forà que dona accés a la clastra, on es pot visitar la tafona, i el portal de la capella. Un sistema de molins d’aigua i safareigs domina l’espai d’horts. L’itinerari de ses Sínies conté un seguit de construccions etnològiques: la font de sa Cometa (2), els forns de calç de na Llaneres, barraques i sitges de carboner, i la naveta i el pou de ses Sínies (3).

Cases de Galatzó

Casas de Galatzó (M. A. Escanelles)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Pou Nou
Molins de Galatzó
Cases de Galatzó
12_calvia_galatzo
11_calvia_vila

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Cases de Galatzó
Calvià: Es Capdellà i finca pública de Galatzó El poble s’originà a final del segle XVII, quan alguns jornalers s’establiren en les possessions pròximes a la cruïlla dels camins de Peguera, d’Andratx-Calvià, i de Galatzó. Veure Ruta
Veure Ruta
Pou Nou
Calvià: La vila i el camí vell de Galilea A la cruïlla dels camins d’Andratx, Santa Ponça, Bendinat i Puigpunyent, hi ha l’església de Sant Joan Baptista (1). Veure Ruta