DEIÀ
Personatges il·lustres de la Serra

El paisatge de Deià conforma un escenari privilegiat on conflueixen el patrimoni natural i  l’històric. Sa Foradada, Llucalcari, la cala de Deià, Son Marroig, sa Pedrissa, Son Gallard, l’església o el cementeri de la vila ressonen arreu del món. Nombrosos artistes aconseguiren copsar les sensacions del paisatge i de les traces humanes que es troben impreses en aquests llocs. Entre tots ells, l’arxiduc Lluís Salvador, el pintor Santiago Rusiñol o l’escriptor  Robert Graves, són alguns dels personatges més coneguts que reflectiren en les seves obres quelcom de les pedres de Deià i aportaren un valor nou a cada raconada que immortalitzaren.

Església

Iglesia (Vicenç Sastre)

Deià i el camí des Ribassos

El refugi de Can Boi (1), propietat del Consell de Mallorca, es troba en es Clot, integrat en la Ruta de la Pedra en Sec GR 221. Hi destaca la tafona. Per la costa d’en Topa, i entre arquitectura tradicional, s’arriba al puig. De camí es descobreixen les capelletes del viacrucis. A dalt, s’hi emplaça l’església (2) i el famós cementeri amb les tombes d’alguns veïns il·lustres: Graves, Ribes, Gelabert... Des de Can Boi arranca l’itinerari des Ribassos. Aviat trobam el cup del molí d’aigua de Can Jordi (3) i els rentadors. Baixant per marjades d’oliverar fins al pont de la cala, es creuen el camí de sa Pesta, que puja cap a sa Pedrissa, i el GR 221 que va cap a Sóller per Son Bujosa.  Prop de la cala, una desviació connecta amb la torre de sa Pedrissa (4), sobre la punta de Deià. Retornant per la carretera Ma-10, s’arriba a Ca n’Alluny (5), on visqué Robert Graves.

Es Clot

Es Clot (M. A. Escanelles)

Son Marroig i miradors de sa Foradada

L’arxiduc Lluís Salvador comprà la finca de Son Marroig, on es troba sa Foradada, a la família Masroig, a finals del segle XIX. Rehabilità les cases i la torre d’època renaixentista i hi establí la residència. A l’entorn dels edificis hi construí nombrosos pedrissos, miradors i un jardí romàntic, presidit per un templet de marbre blanc. Son Marroig (1) s’inclou a la zona de les possessions arxiducals declarada com a lloc històric, en record de la seva figura, i es pot visitar.

A ponent es localitza el mirador de sa Foradada (2) i d’allí parteix el camí de carro que, fent ziga-zagues, davalla per la cinglera fins als miradors de sa Trona i de s’Ull. Més avall es troba el des Rotllo Gros. (3)

Templet de Son Marroig

Templete de Son Marroig (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Templet de Son Marroig
Església
Es Clot
17_deia_marroig
16_deia

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Templet de Son Marroig
Deià: Son Marroig i miradors de sa Foradada L’arxiduc Lluís Salvador comprà la finca de Son Marroig, on es troba sa Foradada, a la família Masroig, a finals del segle XIX. Veure Ruta
Veure Ruta
Es Clot
Deià i el camí des Ribassos El refugi de Can Boi (1), propietat del Consell de Mallorca, es troba en es Clot, integrat en la Ruta de la Pedra en Sec GR 221. Hi destaca la tafona. Veure Ruta