ESCORCA
Espiritualitat i religió

Moltes cultures han considerat sagrades les seves muntanyes i, entorn als centres espirituals, s’hi han fusionat misticisme, tradicions, cultura i misteri. Escorca restà com una possessió amb una antiga capella, mentre que el monestir de Lluc esdevingué el cor de la Serra. El nom de Lluc, derivat de Lucus, es pot traduir com a «bosc sagrat». Una llegenda atribueix a un pastor la troballa de la imatge de la Mare de Déu, objecte de devoció, pelegrinatge i llegendes des del s. XIII fins ara, que continua sent el centre d’espiritualitat de l’illa.

Basílica de Lluc

Basílica de Lluc (Vicenç Sastre)

El monestir de Lluc i Son Amer

El santuari de Lluc (1), molt popular des del  segle XV,  hagué de ser ampliat en el XVII. La basílica fou remodelada de nou el 1908, gràcies a l’empenta del bisbe Campins i, seguint les instruccions d’Antoni Gaudí, s’encarregaren de l’obra J. Rubió i G. Reynés. Dins, s’hi pot visitar un valuós museu. Ca s’Amitger alberga el Centre d’Interpretació de la Serra. A la plaça hi ha dues creus d’estil gòtic i es conserven es Porxets (2), primitiu alberg de pelegrins.

Els Misteris (3), construïts el 1909 per Rubió, Llimona i Reynés durant l’època gaudiniana, mostren relleus modernistes al llarg de la pujada al puig de la Trobada, que és un mirador important. Des de la carretera d’enllaç amb l’MA-10, s’arriba a l’antiga possessió de Son Amer (4), situada sobre el pujolet i rehabilitada com a refugi de la Ruta de Pedra en Sec. Vora el camí d’accés es veu el molí de Lluc (5), un dels dos molins d’aigua de la vall. 

Molí de Lluc

Molino de Lluc (M. A. Escanelles)

Camí de ses Voltes i cases de neu d’en Galileu

A la font Coberta (1) hi conflueixen el GR 221 que prové dels Tossals Verds i el GR 222 que ve de Caimari, anomenat antigament camí de ses Creus. Des de la font s’inicia el camí de nevaters que ascendeix al puig d’en Galileu (1.181 m), cim que ofereix vistes de bona part de la contrada. El camí empedrat de ses Voltes salva un desnivell de sis-cents metres, passa pel pou de neu de Son Macip (2) i arriba a les cases de neu d’en Galileu (3), restaurades pel Consell de Mallorca. El puig de Massanella-Galileu presenta la major concentració d’aquestes construccions de tota la Serra.

Quan nevava, els jornalers depositaven la neu en aquests clots folrats de pedra, on es guardava per a l’estiu. El gel de muntanya era un bé molt preuat, emprat en medicina i gastronomia. 

Casa de neu

Casa de nieve (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Molí de Lluc
Basílica de Lluc
33_lluc_macip
32_lluc

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Casa de neu
Escorca: Camí de ses Voltes i cases de neu d’en Galileu A la font Coberta (1) hi conflueixen el GR 221 que prové dels Tossals Verds i el GR 222 que ve de Caimari, anomenat antigament camí de ses Creus. Veure Ruta
Veure Ruta
Molí de Lluc
Escorca: El monestir de Lluc i Son Amer El santuari de Lluc (1), molt popular des del  segle XV,  hagué de ser ampliat en el XVII. Veure Ruta