ESTELLENCS
El món de l’aigua i les marjades

Originat a l’entorn d’una antiga cavalleria, el petit nucli d’Estellencs mostra encara l’herència medieval. La contrada, llunyana i agresta, combina mar i muntanya, d’una part, i espais humanitzats amb grans àrees naturals, de l’altra. Possessions, habitatges, oliverars marjats, petites indústries del bosc i sistemes hidràulics van lligats a una xarxa de camins extensa, molt apreciada pels senderistes.

Rentadors

Lavaderos (Vicenç Sastre)

Cala d'Estellencs

Cala d’Estellencs (M. A. Escanelles)

La vila

A l’entrada del poble, arribant des de Banyalbufar, hi ha els vells rentadors (1), alimentats per l’Ull de s’Aigua de Son Fortuny, que també nodria dos molins fariners. En arribar a la plaça de la Constitució veurem l’església (2), amb la torre defensiva convertida en campanar. Prop de la plaça des Triquet s’alça la torre d’en Telm Alemany (3), del segle XVI. Els carrers empedrats connecten amb el camí de la Mar, que arriba al Port (4), recer originat pels torrents de s’Aigua i d’en Miquelet, on hi ha un escar. Podem retornar per l’altra vessant, seguint el camí des Port, que arriba a la vila ran del petit cementeri.

Torre d'en Telm Alemany

Torre d’en Telm Alemany (M. A. Escanelles)

La Boal de Ses Serveres

A la sortida d’Estellencs cap a Andratx, i en paral·lel a l’Ma-10, es troba el camí Vell d’Andratx. A poques passes apareix el camí des Port i, poc després, l’accés al cementeri. Pujant uns revolts seguits es passa el coll des Pi. El camí avança per baix de la carretera nova i hi connecta per retrocedir fins al km 97, on s’indica la pujada cap a l’àrea pública de la coma d’en Vidal i de la Boal de ses Serveres (1). Aquesta àrea boscosa formà part de la gran finca de Son Fortuny. Eren terrenys d’aprofitament forestal, agrícola i ramader i foren adquirits pel Consell de Mallorca per destinar-los a usos recreatius. Prop del camí que va al petit refugi, hi ha un ranxo de carboners i una gran era. Més lluny es troba un mirador (2) amb vistes de la costa d’Estellencs.

Sitja de carboner

Silo de carbonero (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Torre d'en Telm Alemany
Sitja de carboner
Rentadors
Cala d'Estellencs
8_estellencs_serveres
7_estellencs_port

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Sitja de carboner
Estellencs: La Boal de ses Serveres A la sortida d’Estellencs cap a Andratx, i en paral·lel a l’Ma-10, es troba el camí Vell d’Andratx. A poques passes apareix el camí des Port i, poc després, l’accés al cementeri. Veure Ruta
Veure Ruta
Torre d'en Telm Alemany
Estellencs: La vila A l’entrada del poble, arribant des de Banyalbufar, hi ha els vells rentadors (1), alimentats per l’Ull de s’Aigua de Son Fortuny, que també nodria dos molins fariners. Veure Ruta