FORNALUTX
Carrers i camins de muntanya

Per l’orografia extrema, aquest municipi és, potser, el millor exemple d’ús de l’espai natural, amb les marjades i l’aprofitament de recursos hídrics i forestals. Les tècniques ancestrals d’explotació ja eren conegudes en època romana. La producció d’oli fou el cultiu més important, juntament amb les tècniques d’horticultura introduïdes en època islàmica, que donà vida a la contrada. A Fornalutx ragen prop de vuitanta fonts i alguns molins d’aigua. L’obtenció i el comerç del gel, a les cases de neu (pous artificials) de la muntanya, per a usos medicinals i gastronòmics, esdevingué un bon negoci entre els segles XVI i XIX, quan se substituí per la producció industrial de fred.

Molí d'aigua Binibassí

Molino de agua de Binibassí (Vicenç Sastre)

Camins de Fornalutx

El poble ha preservat la fesomia urbana d’arquitectura tradicional, amb carrers empedrats i escalonats, teules de moro, capelletes, casals i torres de defensa. El conjunt urbà s’ha considerat un dels més bells d’Espanya. 
Des de la plaça de l’Església (1), dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, comença la caminada pel carrer de Sant Sebastià, on hi ha la posada de Bàlitx (2), i pel carrer de Sant Joan, on es localitza Can Bisbal. Més endavant es troba el cementeri, enriquit amb art modernista. Una pista que arriba a un empedrat condueix al llogaret de Binibassí (3), una antiga alqueria islàmica. L’aigua de la font pròxima, recollida per una canaleta, mogué un molí hidràulic i encara serveix els rentadors i els horts dels voltants. Les cases principals tenen torre de defensa, tafona i capella. Hi connecta el GR 221 que, procedent de Sóller, gira cap a Biniaraix.

Barranc de Biniaraix

Barranco de Biniaraix (Marcos Molina) 

Per un camí escalonat s’accedeix al llogaret de Biniaraix, construït sobre un turó i declarat bé d’interès cultural, com a conjunt històric. A la placeta s’aixeca l’església de la Concepció, datada al segle XVI (4). Vora els rentadors s’alça Cas Don, amb l’escut dels Pinopar. Des d’aquí parteix el camí vell de Lluc (GR 221), que s’interna pel barranc de Biniaraix, declarat bé d’interès cultural, per la gran riquesa d’elements, com marjades i porxos, i pel camí mateix, el més elaborat de tota la Serra. El camí de Monnàber puja fins a l’àrea de ses Planes, amb vistes sobre Fornalutx. Pel camí des Creuer s’arriba al poble. Seguint el camí des Mas s’arriba a la font de s’Alqueria (5), pròxima al torrent. Al carrer de sa Font (6) trobam teules pintades as Poador i a Can Xoroi,  que conserva la tafona. Es pot veure la torre de Ca n’Arbona, ara casa de la vila. Al carrer de Cas Metge Mayol hi ha la torre de la Casa d’Amunt (7), que fou posada de Montcaire.

Torre de Ca n'Arbona

Torre de Ca n’Arbona (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Pagina principal
Torre de Ca n'Arbona
Molí d'aigua Binibassí
Barranc de Biniaraix
20_fornalutx

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Barranc de Biniaraix
Camins de Fornalutx El poble ha preservat la fesomia urbana d’arquitectura tradicional, amb carrers empedrats i escalonats, teules de moro, capelletes, casals i torres de defensa. Veure Ruta