MANCOR DE LA VALL
Pobles i llogarets

La vall mancorina forma part des Raiguer, però, alhora, terres i gent són plenament de Tramuntana, a redós dels massissos dels Tossals i de Massanella. En temps passat, el poblament es trobava dispers, configurant nuclis petits a partir d’antigues alqueries, avui conegudes com a Biniatzent, Massanella, Biniarroi o Mancor. Totes s’ubicaren prop d’on es trobaven els recursos vitals d’aquest territori comunal. Hi destaquen els costers amb conreus d’oliverar o de garroverar, aprofitament ramader i espais d’horta.

Son Morro

Son Morro (Vicenç Sastre)

La vila

L’entrada al poble des d’Inca està fitada per una creu de terme del segle XIX. La font de la Vila (1) és un qanat d’origen islàmic que brolla a l’extrem del carrer homònim. Cap al centre, s’alça el casal de Son Morro (2), amb portal forà d’arc rodó i dues finestres renaixentistes. La seva tafona té la declaració de bé d’interès cultural. Prop, es troba Can Marquesí, que presenta una finestra similar. La plaça de Baix, dita antigament plaça Reial, és el nucli històric de Mancor. S’hi trobaren restes d’una mesquita. A la plaça de Dalt s’edificaren l’església i la rectoria (3) i als carrers Major, de Bartomeu Reus i del Fang, hi ha grans casals, d’arquitectura remarcable. En aquest barri hi conflueixen antics camins, com el de Massanella, el des Rafals, el de Biniarroi, el de Santa Llúcia.

Font de la Vila

Font de la Vila (Vicenç Sastre)

Camins de Santa Llúcia i Biniarroi

Pel carrer de sa Costa es troba el traçat empedrat que comunicava la capella de Santa Llúcia (1) amb la vila. Dalt d’un turó panoràmic, la capella conserva l’estructura típica de les esglésies de repoblament, amb arcs diafragma i coberta a dues aigües. És presidida per una imatge de santa Llúcia que s’hi trobà. Abans del s. XVII fou el lloc de culte dels habitants de Biniarroi i Mancor. Devora, s’alça l’hostatgeria ampliada. 

La carretera  de baixada enllaça amb el camí nou de Biniarroi. Hi trobam trams del camí vell empedrat. Biniarroi (2) és un llogaret establert, després de la conquesta, en terrenys d’una alqueria islàmica. El 1721 es produí una gran esllavissada, que afectà oliverars pròxims i cases del llogaret. Durant el s. XX estava abandonat i ara es troba en vies de rehabilitació. Encara presenta edificis de gran rusticitat.

Oratori de santa Llúcia

Oratorio de Santa Llúcia (M. A. Escanelles) 

Galeria Multimèdia
Pagina principal
Son Morro
Oratori de santa Llúcia
Font de la Vila
29_mancor
28_mancor_llucia

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Oratori de santa Llúcia
Mancor: Camins de Santa Llúcia i Biniarroi Pel carrer de sa Costa es troba el traçat empedrat que comunicava la capella de Santa Llúcia (1) amb la vila. Veure Ruta
Veure Ruta
Font de la Vila
Mancor: La vila L’entrada al poble des d’Inca està fitada per una creu de terme del segle XIX. La font de la Vila (1) és un qanat d’origen islàmic que brolla a l’extrem del carrer homònim. Veure Ruta