PUIGPUNYENT
El món de les possessions

El poble de Puigpunyent i el llogaret de Galilea són els nuclis de població històrics del terme municipal. Les terres de l’entorn del poble mostren la feina agrícola tan intensa que es desenvolupà a les grans possessions mallorquines a partir del paisatge marjat i de l’aprofitament de recursos hídrics, amb fonts, síquies i molins d’aigua. Les finques més emblemàtiques d’aquesta zona són Son Nét i Son Fortesa.

Son Fortesa

Son Fortesa (M. A. Escanelles)

Sistema hidràulic son nét

Sistema hidráulico de Son Nét (M. A. Escanelles)

La vila i el sistema hidràulic de Son Nét

Partint de l’església parroquial (1), origen de la vila medieval, i baixant cap al torrent de sa Riera, hi ha el sistema hidràulic de Son Nét, format per síquies, molins i safareigs. Seguint la síquia, es veuen el molí de Son Nét (2) i sa Resclosa (3). Son Nét s’ubica sobre un turó marjat que domina la vall. En origen fou una alqueria islàmica, malgrat les cases actuals són d’època barroca.

Des del pou Nou (4), es pot passejar pel carrer Major i la carretera Nova d’Estellencs, on hi ha exemples d’arquitectura tradicional fins a arribar a ca ses monges (5). Pel camí de Son Fortesa, es troba la caseta des Deume (6), dipòsit del cereal destinat a pagar l’impost eclesiàstic. Son Fortesa (7) s’alça sobre un conjunt de marjades escalonades espectacular i conserva un sistema hidràulic antic. Destaca la façana d’influència manierista, datada al segle XVII. Una branca de l’antic camí d’Estellencs permet arribar al coll des Grau i a Superna.

Caseta des deume

Caseta des Deume de Son Fortesa (Vicenç Sastre)

Galilea

És un llogaret originat a final del segle XVI a partir de la possessió de Son Cortei. Una part de sa Mola s’adaptà a l’explotació agrícola, mitjançant un conjunt de marjades, d’horts i de cases. Al centre de la vila, hi ha l’església parroquial (1) de 1810. Ben a prop, al carrer des Clapers, hi ha ca ses Monges (2), una casa pagesa del segle XVIII, i el número 8 encara té teules pintades. Pel carrer Major per amunt, hi ha la font des Obis (3), un aljub d’aprofitament públic. Dalt de sa Mola resten els molins de vent fariners d’en Martí (4) i de Can Soler (5). Seguint, carrer per avall, es troba la casa de neu (6).

Molí d'en Martí

Molino de En Martí (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Pagina principal
Son Fortesa
Sistema hidràulic son nét
Molí d'en Martí
Galilea
Caseta des deume
2_galilea
1_puigpunyent

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Molí d'en Martí
Puigpunyent: Galilea És un llogaret originat a final del segle XVI a partir de la possessió de Son Cortei. Una part de sa Mola s’adaptà a l’explotació agrícola, mitjançant un conjunt de marjades, d’horts i de cases. Veure Ruta
Veure Ruta
Caseta des deume
Puigpunyent: La vila i el sistema hidràulic de Son Nét Partint de l’església parroquial (1), origen de la vila medieval, i baixant cap al torrent de sa Riera, hi ha el sistema hidràulic de Son Nét, format per síquies, molins i safareigs. Veure Ruta