SÓLLER
Carrers i camins de muntanya

Cada època ha gravat a Sóller la seva empremta i així, la passejada pels carrers i places transmet planes del passat. El poble ofereix un testimoni únic d’arquitectura modernista afavorida pel desenvolupament econòmic de l’època contemporània, fruit de les comunicacions marítimes que s’establiren des del Port. Hi trobam un grup de construccions defensives, com Santa Catalina, el castell des Port i la torre Picada. 

L’entorn rural és atractiu i divers. La pedra viva hi apareix, tant si es tracta de porxos o marges senzills, com si l’obra du la firma d’algun arquitecte conegut. Podem trobar-hi bona part de l’antiga xarxa de camins, de ferradura o de carro, que comunicaven tots els indrets salvant la complicada orografia. 

Parròquia de Sant Bartomeu

Parroquia de Sant Bartomeu (M. A. Escanelles)

El nucli urbà

A la plaça d’Amèrica descobrim l’edifici modernista de Can Cetre (1). Al llarg de la Gran Via hi ha exemples de cases modernistes i colonials, com les del carrer de la Mar. Entorn a la plaça de la Constitució s’identifica el nucli medieval, amb carrers estrets i cuidats. A la plaça es juxtaposen dues façanes modernistes: la del Banc de Sóller i la de l’església de Sant Bartomeu (2), obra de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver. 

Al primer tram del carrer de la Lluna hi ha cases amb portals de mig punt, com Can Serra o la posada de Can Prohom, i també bona arquitectura modernista, com Can Prunera (3). Més endavant es troba l’Alqueria des Comte (4), on es conserva un molí d’aigua.

Val la pena passejar-se pel poblet de Biniaraix, declarat bé d’interès cultural. De camí, hi ha l’original Can Bala i una creu de terme. 

Detall modernista de Sóller

Detalle modernista de Sóller (Vicenç Sastre)

Camins de Rocafort i des Rost

De la via de Ronda (Ma-11) parteix un camí asfaltat que després es bifurca. Per la dreta esdevé el camí des Rost a Deià; per l’esquerra, entre horts marjats, recobra l’aspecte de camí de ferradura empedrat. És el camí de Rocafort (1), que munta fins a la finca homònima. Passant sobre les vies del tren, més amunt, hi ha un trencall on es pot seguir a la dreta cap a Castelló i Deià. Un tram planer tresca entre oliverars fins al redol de cases de Can Gamundí, Can Tes i Can Jeroni Gros (2). Entre horts s’arriba al camí de Cas Xorc i de s’Heretat, prop de la cruïlla amb el camí des Rost. El camí empedrat segueix fins a l’oratori (3) i l’esplanada ocupada pels casals de Can Prohom i Son Mico (4), amb vistes de la vall. Es pot tornar a Sóller seguint el camí des Rost (5), amb trams de gran perfecció.

Camí de Rocafort

Camino de Rocafort (M. A. Escanelles)

Galeria Multimèdia
Pagina principal
Parròquia de Sant Bartomeu
Detall modernista de Sóller
Camí de Rocafort
19_soller
18_soller_cases

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Camí de Rocafort
Sóller: Camins de Rocafort i des Rost De la via de Ronda (Ma-11) parteix un camí asfaltat que després es bifurca. Veure Ruta
Veure Ruta
Detall modernista de Sóller
Sóller: El nucli urbà A la plaça d’Amèrica descobrim l’edifici modernista de Can Cetre (1). Al llarg de la Gran Via hi ha exemples de cases modernistes i colonials, com les del carrer de la Mar. Veure Ruta