Camins de Fornalutx

El poble ha preservat la fesomia urbana d’arquitectura tradicional, amb carrers empedrats i escalonats, teules de moro, capelletes, casals i torres de defensa. El conjunt urbà s’ha considerat un dels més bells d’Espanya. 

Des de la plaça de l’Església (1), dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, comença la caminada pel carrer de Sant Sebastià, on hi ha la posada de Bàlitx (2), i pel carrer de Sant Joan, on es localitza Can Bisbal. Més endavant es troba el cementeri, enriquit amb art modernista. Una pista que arriba a un empedrat condueix al llogaret de Binibassí (3), una antiga alqueria islàmica. L’aigua de la font pròxima, recollida per una canaleta, mogué un molí hidràulic i encara serveix els rentadors i els horts dels voltants. Les cases principals tenen torre de defensa, tafona i capella. Hi connecta el GR 221 que, procedent de Sóller, gira cap a Biniaraix. 

Barranc de Biniaraix

Barranco de Biniaraix (Marcos Molina) 

Per un camí escalonat s’accedeix al llogaret de Biniaraix, construït sobre un turó i declarat bé d’interès cultural, com a conjunt històric. A la placeta s’aixeca l’església de la Concepció, datada al segle XVI (4). Vora els rentadors s’alça Cas Don, amb l’escut dels Pinopar. Des d’aquí parteix el camí vell de Lluc (GR 221), que s’interna pel barranc de Biniaraix, declarat bé d’interès cultural, per la gran riquesa d’elements, com marjades i porxos, i pel camí mateix, el més elaborat de tota la Serra. El camí de Monnàber puja fins a l’àrea de ses Planes, amb vistes sobre Fornalutx. Pel camí des Creuer s’arriba al poble. Seguint el camí des Mas s’arriba a la font de s’Alqueria (5), pròxima al torrent. Al carrer de sa Font (6) trobam teules pintades as Poador i a Can Xoroi,  que conserva la tafona. Es pot veure la torre de Ca n’Arbona, ara casa de la vila. Al carrer de Cas Metge Mayol hi ha la torre de la Casa d’Amunt (7), que fou posada de Montcaire.

Torre de Ca n'Arbona
Torre de Ca n’Arbona (Vicenç Sastre)

Mapa