ALARÓ
Els portals de la Serra

Torres, castells i murades

Amb un peu a la Serra i l’altre al Raiguer, la història de la població té molt a veure amb el puig d’Alaró, tossal penya-segat emprat des d’antic com a lloc de refugi i control dels passos de muntanya. D’origen islàmic, segurament, el castell fou reforçat després de la Conquesta, esdevingué fortalesa reial i es convertí en un reducte de resistència durant la invasió de les tropes catalanes i aragoneses contra el rei de Mallorca Jaume II.

Emprat per ermitans com a lloc de retir, s’hi bastí una capella dedicada a la Mare de Déu del Refugi, protectora contra les sequeres. El puig d’Alaró ha inspirat religiositat i llegendes, i és molt valorat pels excursionistes.

La vila i la font de ses Artigues

A la plaça de la vila es veu la parròquia (1) dedicada a sant Bartomeu i bastida amb pedra viva. En un costat, hi ha la creu d’en Coix i la rectoria. De camí cap a los Damunt es pot visitar el casal públic de Son Tugores (2), on s’ha conservat part de la tafona i del molí hidràulic que s’abastia de la font de ses Artigues. Per gairebé tots els carrers cèntrics es troben façanes amb portals rodons o de llinda. Al nord-oest del nucli s’estén el barri de los Damunt (3), origen d’Alaró. A la placeta es recorda que hi cremaren Cabrit i Bassa, per defensar el castell del rei invasor Alfons el Liberal, el 1285. Vora el camí Vell d’Orient hi ha les cases de la font des Jardí (4) amb un molí d’aigua ben interessant. Prop de la possessió de ses Artigues (5) es troba el qanat que, al segle XII, movia deu molins i encara proveeix l’horta i la vila. Camí amunt, es veuen els costers d’olivar marjat de s’Estret (6) i enllaça amb el llogaret d’Orient.

Plaza Cabrit i Bassa

Plaza Cabrit i Bassa (M. A. Escanelles)

El castell d’Alaró

Partint del poble, val la pena fer la pujada al puig d’Alaró per l’interès històric i arquitectònic del castell i, alhora, per gaudir de les vistes extraordinàries. Una variant del GR 221 passa per Son Curt (1), Son Penyaflor (2) i es Verger. Poc abans d’arribar a aquestes cases, hi ha el camí vell de ferradura que supera el penyalar i entra al castell sota les arcades de la torre de l’Homenatge (3). A l’esquerra, queda el reducte nord de la fortalesa i dalt del cim (821 m), pràcticament inexpugnable, es localitza l’hostatgeria, refugi de la Ruta de la Pedra en Sec (GR-221) i l’oratori de la Mare de Déu del Refugi (4), construït el 1622 i on es conserva un retaule dedicat als màrtirs Cabrit i Bassa.

Acceso del castillo de Alaró

Acceso del castillo de Alaró (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Alaró
Plaça Cabrit i Bassa
Torre del Castell d'Alaró
Accés del castell d'Alaró
Mapa
Mapa 2

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Torre del Castell d'Alaró
El castell d’Alaró Partint del poble, val la pena fer la pujada al puig d’Alaró per l’interès històric i arquitectònic del castell i, alhora, per gaudir de les vistes extraordinàries. Veure Ruta
Veure Ruta
Imagen principal
Alaró: La vila i la font de ses Artigues A la plaça de la vila es veu la parròquia (1) dedicada a sant Bartomeu i bastida amb pedra viva. En un costat, hi ha la creu d’en Coix i la rectoria. Veure Ruta