CAMPANET
Pobles i llogarets

Les riques planes ubicades al peu de la Serra foren poblades de ben antic. Són solcades per torrents cabalosos, originats en els vessants i els barrancs. Les torrenteres d’en Carròs, Míner, Maçana i Caselles, a més de la surgència excepcional de les fonts Ufanes, nodreixen el torrent de Sant Miquel. La llegenda parla d’una torrentada terrible que arrasà l’establit primitiu del pla de Tel, devers on s’alça l’oratori de Sant Miquel. En el segle XV es pobla el puig de Campanet i es consoliden els nuclis d’Ullaró i Búger. Les possessions es construïren sobre elevacions i es protegiren les riberes amb grans marges per defensar la terra de la natura capritxosa. El perfil de la vila recorda el d’altres pobles d’origen medieval.

Oratori de Sant Miquel

Oratorio de Sant Miquel (M. A. Escanelles)

La vila

A la plaça Major es troba l’església parroquial (1) i, darrere, la rectoria. Al costat es descobreixen la posada de Maçana i Can Ganxo (2), amb finestres renaixentistes. Entorn a la plaça i els carrers propers es configurà el nucli originari. Al carrer Major hi ha Can Colom, antiga posada de Gabellí Gran, la Sala Vella (3), de traça medieval o la casa de l’escriptor Llorenç Riber. Al carrer del Cantó des Càrritx, s’hi concentra arquitectura noble i popular. I al de Sant Miquel hi ha les posades de Fangar, Biniatró i Son Corró (4). Al carrer de la Creu destaca Ca sa Costitxera (5), datada el 1668. 

Al camí de Moscari es localitza el pou d’en Gatell (6). Al sud, en el carrer des Molins, hi ha la teulera de Can Dolç i el molí d’en Porret (7). El camí d’Ullaró connecta aquest llogaret interessant amb els casals de Son Ponç i Son Garreta, amb un oratori (8) del segle XVII. Al nord del llogaret trobam el pou d’Ullaró (9). 

Casal de Can Ganxo

Casal de Can Ganxo (Vicenç Sastre)

El monument natural de les fonts Ufanes

Al nord de la Vila es conserva el conjunt de font i marjades de Son Estrany. Es pot baixar cap a l’oratori de Sant Miquel per l’antic camí del Sant Crist (1), passant per la font i Son Roig. Aquest itinerari permet veure, a peu de muntanya, les possessions històriques de Santiani, Monnàber i Gabellí que, juntament amb Son Garreta, Fangar i altres, tingueren gran poder. En passar el torrent es troba l’església de Sant Miquel (2), erigida sobre temples  antics,  seguint el model de repoblament. Es constituí en parròquia el 1248. Vora el pont Gros hi ha una antiga sínia i l’accés a la finca pública de les fonts Ufanes (3), de Gabellí Petit, catalogades com a monument natural. El camí passa prop de les cases i arriba al comellar de Teló, en el llit del qual brollen les fonts de forma intermitent i cabalosa. Prop es troba el talaiot del claper des Doblers i construccions carboneres.

Claper des Doblers

Claper des Doblers (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Imagen principal
Oratori de Sant Miquel
Claper des Doblers
Casal de Can Ganxo
35_campanet
34_campanet_ufanes

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Casal de Can Ganxo
Campanet: La vila A la plaça Major es troba l’església parroquial (1) i, darrere, la rectoria. Al costat es descobreixen la posada de Maçana i Can Ganxo (2), amb finestres renaixentistes. Veure Ruta
Veure Ruta
Claper des Doblers
Campanet: El monument natural de les fonts Ufanes Al nord de la Vila es conserva el conjunt de font i marjades de Son Estrany. Es pot baixar cap a l’oratori de Sant Miquel per l’antic camí del Sant Crist (1), passant per la font i Son Roig. Veure Ruta