POLLENÇA
Artistes i paisatge

El municipi més septentrional de la serra de Tramuntana es caracteritza per un litoral extens i per una geografia plena de contrasts naturals. Des de les valls i les planures fins als penya-segats imponents de la part nord, Pollença es convertí en protagonista de la Mallorca paisatgística quan la descobriren poetes, músics i pintors en les primeres dècades del segle XX. La cala de Sant Vicenç, Formentor, el castell del Rei o el Calvari foren alguns dels llocs reflectits per Rusiñol, Mir, Sorolla, Gelabert o Anglada Camarasa. Aquest darrer visqué a Pollença fins que morí i encapçalà amb Cittadini l’Escola de Pollença, representada en l’àmbit local per Dionís Bennàssar. Fascinats per la Serra, importaren una mirada nova, decorativista i exòtica, que transformà l’evolució artística insular i exportà al món la imatge del paradís.

la Vila

El pueblo (M. A. Escanelles)

La vila

La plaça Major acull l’església parroquial (1) d’estil barroc. Entorn de l’església, es conserva l’essència del centre històric, amb casals com Can Llobera, Ca n’Aulí (seu del Club Pollença), Ca n’Olesa, Ca n’Aixartell o la plaça de l’Almoina, amb la simbòlica font del gall (2). Al carrer de Costa i Llobera, on nasqué el poeta il·lustre, es troba l’oratori de Sant Jordi (3). Prop del camí de Ternelles, hi ha el torrent de Sant Jordi, del qual es proveïren d’aigua la Pollentia romana i un conjunt de molins, amb el pont Romà (4).

L’església i col·legi jesuïta de Monti-sion és la casa de la vila (5). Devora, les escales del Calvari (6) pugen fins a la capella. Al sud de la vila, hi ha l’església i convent de Sant Domingo (7) amb un claustre preciós. Dalt del puig de Maria (8) s’erigí, en el segle XIV, un monestir fortificat. L’hostatgeria està integrada en la Ruta de la Pedra en Sec. 

Port romà

Puente romano (Vicenç Sastre)

La cala de Sant Vicenç, Bóquer i el Moll 

Vora la via d’accés a la vall, hi ha les cases fortificades de Sant Vicenç (1). L’entorn és ric en jaciments prehistòrics, com les coves de l’Alzinaret, (2) d’època pretalaiòtica. Davant la mar es pot contemplar el paisatge des del monument dedicat a Llorenç Cerdà. La punta de la Torre (3) és un mirador de les cales i dels penya-segats del Cavall Bernat. 

Des de la ronda del port de Pollença (Ma-2210), s’accedeix a cala Bóquer (4). Aquesta zona i el Moll (5) han estat model de pintors i fotògrafs. Tota la península de Formentor és un àlbum de paisatges inspirador. A l’extrem, s’alça el famós far de Formentor. 

Bóquer

Bóquer (Vicenç Sastre)

Galeria Multimèdia
Pagina principal
Port romà
la Vila
Bóquer
37_pollensa_port
36_pollensa_maria

Mapa

Rutes i llocs d'interès

Veure Ruta
Bóquer
Pollença: La cala de Sant Vicenç, Bóquer i el Moll Vora la via d’accés a la vall, hi ha les cases fortificades de Sant Vicenç (1). L’entorn és ric en jaciments prehistòrics, com les coves de l’Alzinaret, (2) d’època pretalaiòtica. Veure Ruta
Veure Ruta
Port romà
Pollença: La vila La plaça Major acull l’església parroquial (1) d’estil barroc. Veure Ruta